KAN EEN FAKEBERICHT DE WERELDGESCHIEDENIS VERANDEREN?

KAN EEN FAKEBERICHT DE WERELDGESCHIEDENIS VERANDEREN?

augustus 1, 2020 0 Door blogsvanels

Onlangs werden we opgeschrikt toen we hoorden dat er Twitter accounts waren gehackt van wereldberoemde mensen. En er werden ineens schokkende berichten op geplaatst. Iemand suggereerde dat als dit vaker voor zou komen de wereldgeschiedenis wel eens zou kunnen veranderen. Natuurlijk waren er ook lieden die de schouders ophaalden. Maar het is echt ziet zo’n gekke gedachte.

DE WERELD ROND 1870

Laten we even kijken hoe Europa er bij lag rond 1870. In Frankrijk regeerde keizer Napoleon III. Duitsland was nog opgedeeld in allerlei staten en vorstendommen. Waarvan Pruisen toonaangevend was met koning Wilhelm en kanselier Bismarck. En de Spaanse troon was vacant omdat de laatste koning was overleden. Opvolger werd een Duitse prins Leopold van Hohenzollern. Dit was niet wat Napoleon wilde want nu werd hij omringd door 2 Duitsers: in het Oosten en in het Zuiden. Daarom stuurde hij een ambassadeur naar Bad Ems in Duitsland waar op dat moment de Pruisische koning Wilhelm aan het kuren was. Zij hadden een gesprek. Daarin eiste de ambassadeur dat de Duitse prins zou aftreden en dat er nooit meer een Duitser op de Spaanse troon zou komen.

Een samenvatting van dat gesprek stuurde de koning naar zijn kanselier Bismarck. Het beroemde, beruchte, Emser Depêche. Dat heeft Bismarck bewerkt  in dusdanige bewoordingen dat er een oorlog uitbrak tussen Duitsland en Frankrijk: De Frans-Duitse oorlog. Van 1870-1871. Het eindigde in een nederlaag voor Frankrijk en de oprichting van het Duitse keizerrijk in de Spiegelzaal in het paleis van Versailles. Met koning Wilhelm van Pruisen als de eerste keizer.

GEVOLGEN

De gevolgen waren niet mis. Frankrijk was vernederd. Napoleon III verslagen. De Franse trots was gebroken. Er was grote vijandigheid ontstaan tussen Duitsland en Frankrijk. En Frankrijk wilde dat wreken. Er zijn historici die hierin de kiem zien van de Eerste Wereldoorlog. Toen werd Duistland verslagen. Keizer Wilhelm III vluchtte naar Nederland. En het Duitse keizerrijk werd opgeheven in 1919. In de Spiegelzaal in Versailles. Aldus werd de opmaat gezet naar de Tweede Wereldoorlog. Toen Duitsland al die vernederingen weer wilde wreken met als leidende figuur Adolf Hitler. En met de gevolgen van die Tweede Wereldoorlog hebben we ook nu nog te maken.

FAKENEWS EN HACKEN: ONSCHULDIG?

Dit belangrijk onderdeel van de geschiedenis toont wel aan dat fakenews echt niet zo onschuldig is. Het kan echt hele grote invloed hebben op de loop van de gebeurtenissen. Als je de feiten niet kent en je laat meeslepen door wat allerlei lieden plaatsen op social media. Dan kan dat ernstige gevolgen hebben.

Mijn oproep: voor het onderwijs: leer de feiten, laat je niet misleiden en laat je niet meeslepen door emoties!!