DEMOCRATIE?

DEMOCRATIE?

september 7, 2020 0 Door blogsvanels

Democratie in tijden van corona. Ja hoe gaat dat? We horen veel over complotverhalen. Over nepnieuws. Over demonstraties. Over…

Ik maak me zorgen dat er veel minder kranten worden gelezen. Dat is al een tijd aan de gang. Mensen halen hun nieuws uit facebook. Ja en of dat nu zo betrouwbaar is?

Ik hoor ook dat men kranten te duur vindt. En als je een minimum inkomen hebt dan kan ik me dat ook voorstellen. Maar journalisten die overal op de wereld hun werk doen moeten ook betaald worden.

Er zijn tv programma’s als Nieuwsuur. Of Een vandaag. Ik weet niet of er veel naar gekeken wordt.

Dan heb je gratis kranten. Ik was een tijdlang journalist bij onze wijkkrant. En ik heb die krant ook bezorgd in de wijk. Toen viel mij op dat veel mensen een nee-nee sticker op de brievenbus hebben. Dus die gratis krant met belangrijk nieuws uit de wijk en het stadnieuws van de gratis bladen komen daar ook niet in de bus. Dat is jammer en zorgelijk. En die gratis kranten worden steeds meer digitaal aangeboden. Mooi maar er zit ook een risico aan dat je vergeet naar die kranten op internet te kijken. Dat ze digitaal worden aangeboden komt ook door het feit dat er niet genoeg bezorgers kunnen worden gevonden. Dus ja: dat zijn wel punten die aandacht behoeven.

De kranten worden dus minder gelezen. Ook door mensen die hoogopgeleid zijn, zoals ik in mijn kennissenkring heb ontdekt. Iedereen denkt: we hebben internet en dat zal goed zijn. Want wat op internet staat is waar. En lezen: daar hebben we geen tijd voor. Toch wel iets om over na te denken.

Ik denk dan aan de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Duitsland had de Eerste Wereldoorlog verloren. De keizer was gevlucht. Het keizerrijk werd opgeheven en er werd een nieuwe republiek gesticht: De Weimarrepubliek. Genoemd naar de stad Weimar: de culturele stad waar een groot genie als Goethe had gewoond. Maar die republiek droeg natuurlijk de gevolgen van die vreselijke verloren oorlog. Met teruggekeerde soldaten die aan alle kanten gehavend waren door de strijd aan het front. Met armoede, verwoestingen en meer. Mensen wilden weer een beter leven.. En daar kwam Hitler die dat beter leven  beloofde. Men liep achter hem aan. En we kennen de gevolgen.

Zelfs was het zo dat in 1933 de bevolking van Duitsland met de verkiezing van Hitler tot kanselier de democratie heeft afgeschaft.

Zo kan het gaan als je je niet verdiept in wat er aan de hand is. Als je kranten links laat liggen. Als je je verlaat op volksmenners en complotdenkers. Lees dus kranten en kijk verder dan de waan van de dag.