COMPLOTDENKERS PANDEMIE

COMPLOTDENKERS PANDEMIE

november 3, 2020 0 Door blogsvanels

2020. Een hectische en verwarrende tijd. Zoveel mensen over de hele wereld ziek door een heftig om zich heen grijpend longvirus. Het is voor ons ongekend. En wat gebeurt er? Een groep mensen verspreidt complotverhalen.

Nu zijn complotverhalen en nepnieuws van alle tijden. Wie smult er niet van een sensatieverhaal over een bekende persoon. Ik noem maar iets. Maar dit is veel ingrijpender.

Het is bekend dat nepnieuws daar ontstaat waar de communicatie niet goed verloopt. En misschien moet je dit van deze tijd ook wel zeggen. Ondanks dat we de hele tijd met onze neus op de smartphone zijn gericht. Want wij worden gestuurd.  Dat zou je ook wel complotten kunnen noemen. Alleen het is de werkelijkheid. De Tech bedrijven doen er met hun algoritmes alles aan om ons in een fuik te lokken, zoals Arjen Lubach ons onlangs haarfijn heeft uitgelegd. Dan word je gestuurd van de ene film maar de andere. Die jou nog meer laten kennis maken met deze griezelige meningen. Ook al zou je het niet willen. Je raakt verstrikt in jouw bubbel.

Dan worden de raarste complotten zogenaamd onthuld. Over pedofiele netwerken van de boven ons gestelden. Over de corona pandemie die niet bestaat en expres is ontketend om de farmaceutische industrie geld te laten verdienen aan vaccins die ons een chip zullen laten implanteren. Trouwens die mensen moeten sowieso niets hebben van vaccineren. Je zult er maar autistisch van worden. Het bekendste verhaal vind ik nog steeds die zogenaamde kelder onder een pizzeria in de VS waar een pedofielennetwerk gevestigd zou zijn. Stamt al uit 2016 trouwens.

Het meest vreselijke vond ik onlangs dat er een nieuw tijdschrift is verschenen: Gezond verstand. Dat ongevraagd bij mensen in de bus is gegooid. En dat binnenkort te koop is o.a. bij Bruna. Ja want we hebben vrijheid van meningsuiting dus dat verkopen we zegt Bruna. Maar wat er in staat is volkomen waanzin en hitst mensen op. Wat mij het meest verbaasd is dat de hoofdredacteur Karel van Wolferen is. Oud-journalist van de NRC en emeritus hoogleraar. Heeft boeken geschreven over Japan die veel status hadden. Wat bezielt zo iemand om nepnieuws en complottheorieën te verspreiden? En te vertellen dat de overheid complotten smeedt? Het is heel ernstig dat journalisten van genormeerde kranten niet meer geloofd worden. Dat ook nieuwsrubrieken uitgezonden op de tv worden genegeerd. Dat men de wetenschap in twijfel trekt. En dat bijvoorbeeld Rusland data in handen heeft van Amerikanen en die kan benaderen via de ICT kanalen en hen dan kan voorzien van nepnieuws zodat de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen worden beïnvloed.

Internet is destijds verwelkomd als een medium dat de wereld tot een gemeenschap kon maken. Een anarchistische gemeenschap. Maar het is meer en meer aan het verworden tot een gemeenschap die in de ban is gekomen van Tech bedrijven. Die mensen sturen. En hun het gezonde verstand gebruiken af hebben geleerd.