LATEN WE DE BIBLIOTHEEK IN BLOEI ZETTEN

LATEN WE DE BIBLIOTHEEK IN BLOEI ZETTEN

april 5, 2023 0 Door blogsvanels

Er is een nieuwe directeur-bestuurder benoemd voor een aantal bibliotheken in de Kop van Overijssel. Louwra van Leest. Zij is geen bibliothecaris. [Zie Bibliotheekblad]. Zij vertelt in het interview wat haar ambities zijn. Bibliotheken zijn langer niet meer die plekken waar je alleen boeken kunt lenen. Maar ook waar je je kunt laten scholen in de digitale wereld. Waar je geschoold kunt worden in de 21-eeuwse vaardigheden. Dat betekent dat kennis er niet meer toe doet. Maar wel dat je je informatie kunt putten uit o.a. Wikipedia. Dat is echter een groot misverstand, Dat betoogt o.a. emeritus hoogleraar Paul Kirschner. Wij staan op de schouders van reuzen. Dat vergeten we weleens. Kennis is heel belangrijk.

Een ander geluid komt van de staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu. Zij betoogt in een interview met de NRC van 11 januari 2023 dat de openbare bibliotheek juist een plaats is waar de cultuur een belangrijke plek heeft. Door haar inspanningen krijgen de openbare bibliotheken meer geld. Eindelijk. Na zoveel jaren van bezuinigingen. Gemeentes moesten het doen met minder geld dat vooral opging aan jeugdzorg. Dus konden de bibliotheken wel met minder. Boeken kon je immers kopen op marktplaats of halen uit minibiebs. En cultuur in de bibliotheek: voor de staatssecretaris heel belangrijk. Dat doet mij denken aan de CKV vouchers voor het eerst uitgegeven rond 2002. Het ministerie vond dat leerlingen meer met cultuur in aanraking moesten komen en gaven CKV vouchers uit aan leerlingen van het voortgezet onderwijs. Daarmee konden zij toegang krijgen tot culturele evenementen zoals toneelstukken en muziekvoorstellingen. CKV betekent: Cultureel Kunstzinnige Vorming. Een nieuw vak. Die vouchers (ook trouwens in samenwerking met het Cultureel Jongeren Paspoort)  waren niet echt een succes. Alhoewel bibliotheken daar in bescheiden mate aan deelnamen. En toen de eerste Rutte kabinetten cultuur niet belangrijk vonden (linkse hobby’s, subsidieslurpers) werd dat nog minder belangrijk. Nu zegt de staatssecretaris: laat de openbare bibliotheek een plek zijn waar cultuur bloeit. Toen ik dit las werd ik zo enthousiast. Ik dacht meteen: contacten leggen met scholen voor voortgezet onderwijs. Daar zijn docenten die op cultureel gebied wat te vertellen hebben. Die wellicht op muzikaal gebied iets ten gehore kunnen brengen. Of docenten taal die aanstekelijk kunnen vertellen over literatuur of een tekst kunnen voordragen. Of een medewerker van het museum die interessante verhalen heeft over kunst.

De bibliotheek is een schatkamer. Heeft zoveel in huis. Het is geen saaie plek met kasten met boeken. Die kunnen we tot leven brengen. Tot bloei laten komen. En daar hoeft de tech echt niet voor terzijde te worden geschoven. Waarom niet beide aspecten laten zien? Dan laten we de openbare bibliotheek bloeien tot een ontmoetingsplaats waar mensen graag komen. Vooral in deze tijd waar cohesie gemist wordt. Bijvoorbeeld omdat wijkcentra al enige tijd zijn opgeheven.