LEES JE NOG KRANTEN?

LEES JE NOG KRANTEN?

januari 21, 2020 0 Door blogsvanels

Oei: kranten lezen. Waarom zou ik dat doen? Dat is toch ouderwets? Ik kijk wel op mijn telefoon. Ik zie daar wel wat koppen zoals:

Eerste reactie van prins Harry: Ik had geen andere keus”

Of: Wetenschappers doen structureel onbetaald overwerk, blijkt uit inventarisatie actiegroep.

Dan weet ik al genoeg. Om daar mijn tijd aan te besteden om dat allemaal te lezen. Wat schiet je er mee op? Ik ga liever appen met mijn vrienden. Of gamen. Heerlijk en spannend.

Het is niet goed dat het lezen van kranten terugloopt. Men vindt kranten te duur bijvoorbeeld. Maar men vergeet dat het sturen van correspondenten naar allerlei buitenlandse bestemmingen om daar voor ons te verslaan wat er aan de hand is, geld kost. En daarbij moeten we in ogenschouw nemen dat het aantal correspondenten al behoorlijk is teruggelopen wegens bezuinigingen. Omdat er minder abonnees zijn. Dat heeft wel consequenties. Want deze ogen en oren houden wel goed in de gaten wat daar gebeurt. En dat is voor ons in Nederland ook van belang. Want wat in andere landen gebeurt heeft gevolgen voor Nederland. Ik denk alleen al aan de opkomst van Trump en zijn mening over de NAVO. 

Maar al die kranten zijn toch helemaal niet objectief? Ze geven ook maar een mening. Ja, ieder mens is opgevoed in het eigen gezin met eigen oordeel en vooroordelen. Met misschien een godsdienstige achtergrond. Of een politieke. Of een verleden als vluchteling en ga zo maar door. Maar een journalist wordt wel zodanig opgeleid dat hij of zij dat kan onderscheiden. Dat maakt de kracht van de goede krant. En daarom moeten we die echt blijven lezen.

Ja: maar die artikelen zijn zo lang. Ik heb daar geen zin in om die te lezen. Daar komen we aan een groot probleem in onze tijd: de laaggeletterdheid. Dat heeft veel consequenties. Van niet kunnen begrijpen tot niet meer lezen. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor onze democratie. Als mensen niet meer lezen, geen kranten, geen boeken, dan maken we de weg vrij voor het populisme. En dat kan desastreuze gevolgen hebben. Denk aan de opkomst van Hitler bijvoorbeeld. En wat er gebeurt in onze tijd.

Hier komt een grote taak voor het onderwijs! Laat lezen niet verslonzen. Neem een abonnement op kranten. Geef het goede voorbeeld. Laat goede artikelen gebruiken als bronnen voor werkstukken. 

En bovenal: Geletterdheid is een vereiste om in onze maatschappij te kunnen functioneren.

Dus Onderwijs: ga aan de slag!!