Categorie: Onderwijs

ICT in het onderwijs: hoe gaan we daar mee om? Omarmen we alles of zijn we kritisch? Welke plaats ruimen we in voor kennis? En hoe zit het met nepnieuws? Lees de columns over deze onderwerpen.

Max en de Maximonsters

juni 25, 2021 0

Dat was wat toen het prentenboek van Maurice Sendak:  Max en de Maximonsters in Nederland verscheen. Was dat niet veel te eng? Konden kinderen er wel tegen? Enzovoort. Wij hebben het in Overijssel gewoon uitgeleend. Niet bang dat de tere kinderzieltjes zouden worden beschadigd. Ben je mal. En nu is het opnieuw uitgekomen in de…

Door blogsvanels

LEZEN IN TIJD VAN CORONA

april 23, 2020 0

Het is lente 2020. We beleven wonderbaarlijke tijden. Zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken. En dus is het tijd om eindelijk eens een bijzonder boek ter hand te nemen. En in natuurlijk op Wereldboekendag 23 april 2020. Waarom is deze dag ingesteld?  Deze dag, die ook bekend staat als ‘Internationale dag van het boek en de auteursrechten’…

Door blogsvanels

BIBLIOTHEEKWERK IN NEDERLAND

februari 26, 2020 0

Onlangs heeft de Raad voor Cultuur een advies gestuurd naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waarin gepleit wordt voor het verplicht stellen van openbare bibliotheken in elke gemeente. “Openbare bibliotheken zijn belangrijk voor kennisoverdracht en moeten ruimte bieden voor mensen om elkaar te ontmoeten en met elkaar over zaken te debatteren”, zegt voorzitter…

Door blogsvanels

MEDIAWIJSHEID IN HET BASISONDERWIJS

februari 16, 2020 1

Het is een open deur: in onze maatschappij worden we overspoeld met informatie. Leuk, maar hoe gaan we daarmee om? En hoe bereiden we onze kinderen voor op onze maatschappij (waar ze overigens al midden in leven) waarin al die informatie op ons inbeukt. Meer en meer zijn we er van overtuigd dat scholen daar…

Door blogsvanels

AAP NOOT MIS

februari 9, 2020 0

Dit is de titel van een artikel in de NRC van 1 februari van de hand van Mirjam Remie en Patricia Veldhuis. Het heeft veel reactie opgeleverd. Er worden vier hoofdstukken onderscheiden: Bevorder ‘diep lezen’ Verhoog het leesplezier Verbeter de lesmethoden en didactiek Zorg voor een leescultuur Prima artikel. En ik vraag me steeds af:…

Door blogsvanels

KENNIS EN GEESTESWETENSCHAPPEN

januari 28, 2020 0

Het is raar maar sinds ICT de wereld veroverd is het vreemd dat het woord: kennis, er minder toe doet. Ik ken een school voor middelbaar onderwijs die de schoolbibliotheek heeft opgeheven. We hebben Google. Dat is jammer en slecht. En scholen schaffen ook allerlei vakken af, bijvoorbeeld muziek. Dat is ook te betreuren. Een…

Door blogsvanels

LEZEN: NOG WEL VAN DEZE TIJD?

januari 28, 2020 0

Heb je het al gehoord? Er wordt veel minder gelezen. En de leerlingen die van de basisschool af komen, zijn lager geletterd dan ooit. Hoe moet dat? En schrijver Paul van Loon constateert in een artikel in de Volkskrant dat ook basisschool docenten minder lezen. Die zouden volgens hem niet meer voor de klas mogen…

Door blogsvanels