KENNIS EN GEESTESWETENSCHAPPEN

januari 28, 2020 0 Door blogsvanels

Het is raar maar sinds ICT de wereld veroverd is het vreemd dat het woord: kennis, er minder toe doet. Ik ken een school voor middelbaar onderwijs die de schoolbibliotheek heeft opgeheven. We hebben Google. Dat is jammer en slecht.

En scholen schaffen ook allerlei vakken af, bijvoorbeeld muziek. Dat is ook te betreuren. Een paar jaar geleden heb ik Ton Koopman geïnterviewd. De grote musicus, dirigent, Bachkenner, ja wat al niet. Hij vertelde mij hoe hij in de muziek terecht is gekomen. Hij zong al in een jongenskoor in zijn parochiekerk. Dat was een begin. Maar als hij op de middelbare school geen vak muziek had gehad: ja dan was het nog maar de vraag of hij zo in de muziekwereld terecht was gekomen. Want die muziekdocent heeft hem enorm geïnspireerd. Muziek is toch al de afgelopen jaren een ondergeschoven kindje geworden door alle bezuinigingen. Dat is heel ernstig. Er gaan stemmen op dat je muziek ook wel kunt leren via You Tube. Dat is een groot misverstand. Blijkt uit allerlei onderzoeken. Een goede docent is onmisbaar om de basiskennis te leren en een instrument te leren spelen. En wat heel belangrijk is: het kost tijd en inspanning. Je moet echt uren er insteken om een instrument te leren spelen. En daar heeft niet iedereen zin in. Dat is jammer. Er worden wel pogingen ondernomen om muziek weer op scholen op het lesrooster te krijgen zoals via: Muziek in de klas. Ik hoop dat dat lukt en dat er weer wordt gezongen. Ook door docenten. Want het zou toch treurig zijn als niemand meer bijvoorbeeld de Cantates van Bach kan zingen.

En andere vakken in de categorie geesteswetenschappen hebben het ook heel moeilijk. Als je iets wil weten dan gaan we dat opzoeken via Google. Zegt men. Maar als je geen kennis hebt dan gaat dat niet lukken. Ga alleen maar eens te rade bij de koningsnaam Willem als je wilt weten wie Willem III is? Dan kom je in een doolhof terecht.

Kennis van geschiedenis, aardrijkskunde, talen, wiskunde, natuurkunde, scheikunde noem het allemaal maar op is belangrijk. En vooral in de wereld van nepnieuws en desinformatie. Als je geen kennis hebt kun je gemanipuleerd worden. Door wat je op internet vindt. Omdat je niet meer begrijpt hoe onze wereld in elkaar steekt. Hoe jouw stad tot die stad geworden is die die nu is.

We moeten niet voor de Tech bedrijven op de knieën willen liggen. Maar zelf nadenken. Het is prachtig: technologie. Anders kon ik hier geen blog schrijven. Maar er is toch meer dan die technologie. Iets om een even bij stil te staan.