LEZEN IN TIJD VAN CORONA
Het is lente 2020. We beleven wonderbaarlijke tijden. Zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken. En dus is het tijd om eindelijk eens een bijzonder boek ter hand te nemen. En in natuurlijk op Wereldboekendag 23 april 2020.
Waarom is deze dag ingesteld?
Deze dag, die ook bekend staat als ‘Internationale dag van het boek en de auteursrechten’ vindt sinds 1995 jaarlijks op 23 april plaats.
Het is op deze datum in 1616 dat zowel Cervantes, Shakespeare als Inca Garcilaso de la Vega stierven. Het is ook de geboortedatum of overlijden van andere prominente auteurs, zoals Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla en Manuel Mejía Vallejo.
Daarom wordt op deze datum een wereldwijd eerbetoon aan boeken en auteurs gehouden. Hiermee hoopt UNESCO iedereen – en met name jongeren – aan te moedigen om het plezier van lezen te ontdekken. Ook wil de VN-organisatie naar eigen zeggen ‘hernieuwd respect creëren voor de onvervangbare bijdragen van degenen die de sociale en culturele vooruitgang van de mensheid hebben bevorderd’.
Ik ga ook een boek in het zonnetje zetten. Namelijk: “De geheime tuin” geschreven door Frances H. Burnett. Uitgegeven in 1911.
Het is een jeugdboek. Maar volwassenen kunnen hier ook van genieten. En waarom en waar gaat het over?
Het begint in India waar een meisje opgroeit met haar ouders. Het meisje heet Mary Lennox en zij is een onaantrekkelijk kind. Bovendien wordt zij door haar ouders verwaarloosd. Haar moeder is bijvoorbeeld altijd met haar uiterlijk bezig en laat zich zien op partijen. Maar dan slaat het noodlot toe. Er breekt een cholera-epidemie uit. Mary moet verhuizen naar een oom van haar in Engeland. Hij woont op een prachtig landgoed met een heel groot huis en ontelbaar veel kamers. Die oom laat zich niets aan haar gelegen liggen. Dat valt voor haar niet mee. Daarnaast ontmoet ze andere mensen, andere gewoontes en een ander klimaat. De lente staat namelijk voor de deur. En Mary weet niet wat lente is. Want in India bestaat geen lente.
Wat er vervolgens met Mary gaat gebeuren. Welke ontdekkingen ze doet. De mensen die ze ontmoet. Bijvoorbeeld Dickon, een jongen die veel weet van de natuur. Dat is zo prachtig beschreven. Het ontwaken van de natuur. De ontdekking van de tuin, het omgaan met dieren vooral vogels en met als hoogtepunt: de ontmoeting van Mary met haar neef Collin. En de helende werking die de ontmoetingen van Colin met Mary en Dickon op hem heeft. Daar werd ik in ieder geval blij van.
Het is zo mooi en ontroerend beschreven. Ik dacht op een gegeven moment: Ik zou Dickon wel graag eens ontmoeten. Maar dat gaat natuurlijk niet.
Dit is een fantastisch boek. En het is al 109 jaar oud!. Dan maakt het mij wel een beetje droevig als ik lees dat een kwart van de jeugd niet goed kan lezen. Wat jammer want het lezen is zo belangrijk. Het verrijkt je ook voor de rest van je leven. Laten we het lezen niet verleren!