MUZIEKONDERWIJS IN NEDERLAND: EEN GOEDE COMBINATIE?

MUZIEKONDERWIJS IN NEDERLAND: EEN GOEDE COMBINATIE?

juni 21, 2022 0 Door blogsvanels

Wat een sensatie: Klaus Makela, de jonge Finse dirigent, (26 jaar) is benoemd tot chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Hij begint weliswaar pas over een paar jaar fulltime, maar zal tot die tijd geregeld concerten dirigeren.

Dat dringt bij mij de vraag en de opmerking op: wij profiteren op deze manier van het voortreffelijke Finse muziekonderwijs. Muziekonderwijs dat wij sedert de kabinetten Rutte hebben wegbezuinigd.

Stedelijke muziekscholen opgeheven, de muziektheoretische kennis is heel erg achteruitgegaan, muziek als vak op scholen komt ook nog maar sporadisch voor, zingen is ook al een probleem en het aantal studenten dat zich aanmeldt op conservatoria is ook minder. Ik denk omdat kinderen niet altijd meer leren een instrument te bespelen sinds de muziekscholen er niet meer zijn. En je bent aangewezen op privé docenten. En hoe is het gesteld met het vak muziek op de PABO? In een neerslachtige bui denk ik weleens dat er straks niet veel mensen meer kunnen meezingen in het koor van de Mattheus passie. Ook al omdat men niet altijd meer van blad kan lezen.

Treurnis dus alom. En dat doet mij denken aan de zin die je een aantal jaren geleden regelmatig hoorde: kunt en cultuur: linkse hobby. En het zijn subsidieslurpers. En vervolgens werd er stevig bezuinigd op het muziekcentrum van de omroep en werden er orkesten opgeheven. Want je hebt toch cd’s. Treurig dus.

Ik denk dan aan mijn ouders die mij zodra het kon mij naar de koorschool stuurden en toen ik 8 jaar naar de muziekschool voor 2 jaar solfège. Gevolgd door pianolessen. Ik heb nog lang pianoles gehad en ook nog zangles. Ik ben echt niet heel goed in het pianospelen maar (en dat is belangrijk) het is zo mooi om een muziekstuk tot klinken te laten brengen. Daar gaat het om in de muziek. En daar andere mensen ook van te laten te genieten. Op YouTube is een pagina: Piano at thirty waarop een Amerikaan (een dertiger) regelmatig pianostukken post van veelal onbekende componisten. Het zijn prachtige stukken. Een genot om naar te luisteren. Nederland: verwaarloos het muziekonderwijs niet. Het zou prachtig zijn als de muziekscholen weer in ere worden hersteld. Mensen denken zo vaak: het is iets voor rijke mensen die muziek. Heel vreemd. En juist die muziekscholen hebben gezorgd dat kinderen uit alle lagen van de bevolking muziekonderwijs konden krijgen. Kijk op mijn website: blogsvanels.nl maar naar mijn interview dat ik gehad met Ton Koopman destijds ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag.